Wat is reanimatie precies?

Wanneer er sprake is van een hartstilstand, dreigt er voor het slachtoffer acuut levensgevaar. Direct starten met reanimeren is daarom van groot belang. Maar wat is reanimatie nu eigenlijk precies en welk effect heeft het?

Wat is reanimatie precies?

Reanimatie is het kunstmatig overnemen van de ademhaling en de bloedsomloop. Reanimeren bestaat uit twee onderdelen, namelijk borstcompressies (hartmassage) en beademing. Wanneer er sprake is van zowel een circulatiestilstand (ineffectieve pompwerking van het hart) als een ademhalingsstilstand (zuurstof wordt niet meer opgenomen in het bloed) moet reanimatie worden toegepast.

Het geven van borstcompressies houdt in dat op ritmische wijze het borstbeen wordt ingeduwd en weer wordt los gelaten. Doordat het hart tussen het borstbeen en de wervelkolom wordt samengedrukt, wordt het bloed uit het hart het lichaam weer ingepompt. Tijdens de beademing wordt er zuurstof in de longen geblazen. De afwisseling van borstcompressies en beademing zorgt voor het kunstmatig op gang houden van de bloedsomloop en daarmee ook het zuurstoftransport.

Letterlijk betekent reanimatie ‘terug’ (re) ‘de geest’ (animus), oftewel iemand  weer tot leven wekken. Dit geeft al aan hoe belangrijk reanimatie is. Na 10 minuten zonder zuurstof is de kans op overleven namelijk 0 procent. Helaas is het toepassen van reanimatie alleen vaak niet voldoende. De overlevingskans met reanimatie bedraag 10 tot 20 procent. Een effectieve behandeling is reanimatie in combinatie met een stroomstoot door middel van een AED. Voornamelijk door de komst van de AED is de overlevingskans om een hartstilstand te overleven de afgelopen twintig jaar meer dan verdubbeld. Hierbij is directe hulp erg belangrijk. De kans op overleven is 50 tot 70 procent mits er binnen 6 minuten hulp wordt geboden.

Tijd is dus een cruciale factor wanneer iemand een hartstilstand krijgt. Aangezien het grootste gedeelte van de hartstilstanden die jaarlijks plaatsvinden zich voordoen buiten het ziekenhuis, is het belangrijk dat er in Nederland voldoende AED’s aanwezig zijn. Benieuwd naar welke AED het best past in uw situatie? Doe dan de AED-test.

Lees in het volgende artikel meer over reanimeren met een AED.

In heel Nederland zijn extra burgerhulpverleners nodig. Kunt u reanimeren? Meld u dan aan bij de Nederlandse Hartstichting.

Wilt u meer informatie?

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Gratis informatiepakket
Wilt u iemand van ons spreken?

Laat uw telefoonnummer achter en we bellen u zo snel mogelijk terug.

Bel mij terug

Of bel of mail ons direct op:

+32 37 47 00 79

[gravityform id="5" title="false" description="false" ajax="true"]
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.