Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Aandacht voor AED’s bij Koffietijd

De Hartstichting probeert het landelijke AED netwerk dekkend te krijgen, en hiervoor zijn in Nederland nog zo’n 5.000 AED’s nodig. Om er voor te zorgen dat die er zo snel mogelijk komen, wordt landelijk campagne gevoerd om aandacht te genereren. Op 19 februari werd er in de uitzending van Koffietijd ruim aandacht geschonken aan dit onderwerp.

Wekelijks krijgen zo’n 300 mensen in Nederland een hartaanval en slechts 10% overleeft dit wanneer er geen directe hulp is, maar wat nou als dit gebeurt waar jij bij staat? Weet jij hoe je moet handelen in zo’n situatie?

De eerste 6 minuten tijdens een hartstilstand zijn cruciaal omdat hierna de kans op overleven afneemt en de kans op hersenschade juist toeneemt. Professionele hulp kan er niet altijd snel genoeg bij zijn en daarom is het erg belangrijk dat omstanders direct kunnen beginnen met reanimeren voordat er hulp aanwezig is.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat wordt ingezet om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. Bij een hartstilstand valt het hart meestal niet helemaal stil, dat lijkt maar zo. De hartkamers worden juist heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Dit heet ventrikelfibrilleren. In zo’n situatie helpt een AED om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. Dit resetten noemen we defibrilleren.

In het programma Koffietijd op RTL 4 was Marianne Spoelstra van de Hartstichting te gast om om uitleg te geven over het belang van een AED en burgerhulpverleners. Bekijk hieronder het hele fragment:
https://www.koffietijd.nl/bij_een_hartstilstand_telt_elke_seconde