Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Belgische Cardiologen: “nog minstens 15.000 AED’s nodig in België”

Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) zijn een bewezen levensreddend middel, maar ongeveer 60% van de Belgen weet niet wat een AED is, laat staan dat ze weten hoe deze te gebruiken in een noodgeval. Dit moet veranderen, aldus Dr. Freddy van de Casseye, algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga.

AED’s verhogen de overlevingskans van 10% naar 70%

In de openbare ruimte is een AED vaak te herkennen aan een groene kast, welke zowel binnen als buiten kan worden geplaatst. Meestal staat er groot ‘AED’ op geschreven. Deze kunt u tegenkomen in openbare gelegenheden zoals bibliotheken, sportverenigingen, maar ook bij bedrijven. Bij een hartstilstand zijn de eerste 6 minuten cruciaal. Als bij een reanimatie een AED wordt gebruikt stijgt de overlevingskans van 5% naar wel 70%.

In België zijn nu ongeveer 10.000 AED’s geïnstalleerd. Om overal snel te kunnen bijstaan bij een reanimatie zouden dat er minstens 25.000 moeten zijn, aldus de BCL. Daarnaast zijn veel AED’s ook nog eens geplaatst in bedrijfsgebouwen, waardoor ze in de avonden of weekenden niet of verminderd toegankelijk zijn in noodgevallen.

Iedereen kan leren reanimeren

Volgens het BCL is het met de kennis van het reanimeren in België pover gesteld. Na een instructie van ongeveer een uur kan iedereen leren hartmasseren en reanimeren met een AED. Daarnaast geven moderne AED’s ook altijd gesproken en visuele instructie tijdens de reanimatie. De meest geavanceerde modellen zoals de Heartsine Samaritan 500P geeft zelfs feedback tijdens de reanimatie, bijvoorbeeld over het ritme van de borstcompressies

AED’s aanschaffen met steun overheid

Vanuit de overheid wordt het plaatsen van AED’s nog niet voldoende gestimuleerd, aldus de BCL. Wel is er voor sportverenigingen in Wallonië een regeling beschikbaar geweest om een AED te plaatsen. Defibrion heeft met deze regeling een groot aantal sportverenigingen veiliger gemaakt door hier een AED op te hangen.

Ondanks het gebrek aan regelingen vanuit de overheid hoeft het aanschaffen van een AED niet duur te zijn. Er zijn al uitstekende toestellen, zoals de Heartsine Samaritan 350P, verkrijgbaar vanaf €1195,-, inclusief binnenkast én installatie.

Wilt u een AED aanschaffen?

Overweegt u ook de aanschaf van een AED? Laat u dan door ons adviseren over de mogelijkheden. Indien gewenst komen wij bij uw bedrijf langs voor een demonstratie van de producten.

Meer weten? Lees hier het hele bericht van Fokus Online: https://www.fokus-online.be/aed-groene-bakjes-die-levens-redden