Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Jongeren willen graag helpen na ongeval, maar durven niet altijd

Jongeren willen graag helpen na ongeval, maar durven niet altijd

Het Rode Kruis is samen met een groep artsen, een burgerinitiatief gestart om EHBO-les standaard in het middelbaar onderwijs te krijgen. Uit een onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat 60% van de jongeren willen helpen na een ongeval, maar dat tegelijkertijd angst een rol speelt.

Kennisniveau niet op peil

Uit het onderzoek blijkt dat het kennisniveau van jongeren over EHBO niet op peil is. Zo weet slechts 17 procent hoe zij moeten reanimeren en 16 procent hoe zij een AED moeten gebruiken.
Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarbij je EHBO moet verlenen, ook jongeren. Bijvoorbeeld wanneer een familielid een hartstilstand krijgt, of een herseninfarct. Juist op dat soort momenten telt iedere minuut en is het belangrijk dat je weet hoe je moet handelen. Op de vraag of jongeren daadwerkelijk zouden reanimeren wanneer dat nodig is, geeft 34 procent aan dat te doen. Slechts 29 procent zou in een dergelijke situatie een AED gebruiken.

Flinke gezondheidswinst

In Denemarken is sinds de invoering van reanimatielessen in het onderwijs, het aantal geslaagde reanimaties verdrievoudigd. “Door naast reanimatie scholieren ook te leren hoe te handelen bij ‘ernstige bloeding’, ‘brandwonden’, ‘epilepsie’ en ‘herseninfarct’ zullen we hier flinke gezondheidswinst boeken”, zegt Bernard Leenstra.

“EHBO onderwijs is goed voor de volksgezondheid, verlaagt de kosten in de zorg maar is bovenal goed voor de ontwikkeling en zelfvertrouwen van de scholier”, zegt Leenstra.

Standaard EHBO-onderwijs

Rode Kruis en Schok & Pomp willen dat er op de middelbare scholen standaard EHBO-onderwijs over levensreddend handelen in het lesaanbod komt. De jongeren leren dan onder andere wat zij moeten doen wanneer iemand een hartstilstand, een beroerte of verstikking heeft. Om te zorgen dat docenten het niet drukker krijgen, kunnen EHBO-instructeurs en medici dit onderwijs op de scholen verzorgen.
Door het volgen van EHBO-onderwijs doen jongeren niet alleen nuttige kennis op voor de rest van hun leven, maar kunnen zij ook anderen beter helpen. Er zijn minstens 40.000 handtekeningen nodig om te zorgen dat EHBO in het middelbaar onderwijs op de politieke agenda komt te staan.

Meer weten? Lees hier het volledige artikel over dat jongeren graag willen helpen na een ongeval, maar het niet altijd durven.