Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Mag je iemand nog reanimeren in coronatijden?

Mag je iemand nog reanimeren in coronatijden?

“Afstand houden bij gebrek aan beschermingsmiddelen”

De Belgische reanimatieraad is gekomen met richtlijnen naar buiten over reanimeren tijdens deze coronacrisis. Het belangrijkste blijft snel de hulpdiensten te bellen als dat nodig is. Zonder persoonlijke beschermingsmaatregelen riskeer je je eigen veiligheid, en mag je dus niet overgaan tot reanimatie.

Velen van ons hebben ooit wel een cursus reanimatie gekregen, bijvoorbeeld op school. Het is belangrijk om dit juist te kunnen toepassen bij noodgevallen. Maar wat nu iedereen afstand van elkaar moet houden? Mag je dan nog reanimeren? De Belgische reanimatieraad komt nu met een advies. Enkel als je over voldoende persoonlijke beschermingsmaatregelen beschikt, mag het.

Pascal Vranckx van Rode Kruis Limburg geeft een woordje uitleg bij de richtlijnen: “Die richtlijnen zijn gebaseerd op internationale richtlijnen van organisaties die zich bezighouden met eerstehulponderwijs. Men stelt zich daarbij de vraag ‘Wat is veilig of niet veilig?’ Want daar vertrekt eerste hulp altijd van.” Je moet je bij eerste hulp dus afvragen of je veilig kan handelen voor jezelf en voor anderen.

Veilig handelen op dit moment hangt af van of de patiënt bij bewustzijn is. “Als de gewonde persoon bij bewustzijn is, kan je instructies geven of vragen stellen. Als het nodig is kan je de hulpdiensten bellen. Zij sturen dan hulp ter plaatse”, zegt Pascal. Maar wat als iemand bewusteloos is en bijvoorbeeld mond-op-mondbeademing nodig heeft? “Dan wordt het in tijden van corona inderdaad een pak moeilijker. Wij raden vooral aan om eerst aan je eigen veiligheid te denken. Doe enkel hartmassage en geen beademing. Gebruik een aangepast chirurgisch mondmasker, niet het zelfgemaakte.”

Tweede mondmasker
Volgens Pascal is bij hartmassage zelfs een mondmasker voor het slachtoffer noodzakelijk: “Bij hartmassage druk je de borstkas ongeveer vijf centimeter in en daarbij pomp je de longinhoud naar buiten. Er ontstaat zo een soort aerosol met vochtdruppeltjes. Die kan je opvangen door een mondmasker over de neus en mond van het slachtoffer te doen.” Mensen hebben vaak geen tweede mondmasker op zak en daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk de hulpdiensten te bellen: “Je kan dan niet voor je eigen veiligheid zorgen. Dus bel zo snel mogelijk de hulpdiensten want elke seconde telt.”

Voor wie nog twijfelt over welk noodnummer je best belt is Pascal duidelijk: “Met het noodnummer 112 kan je nooit iets verkeerd doen. Die verbinden je automatisch door als je een andere dan de medische hulpdienst nodig hebt.”

bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/04/03/reanimeren-tijdens-corona/