Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Oplopend Energieniveau bij AED’s

Oplopend Energieniveau bij AED’s

U heeft er vast wel eens van gehoord op het op tv gezien, een patiënt krijgt een hartstilstand, de arts of hulpverlener dient een schok toe met een AED en het slachtoffer komt weer tot leven. Er wordt hierbij een schok gegeven van een bepaald aantal joule (J). Joule is de internationale eenheid van energie. De ene AED geeft een minder sterke stroomschok af dan de andere, en bij sommige AED’s loopt het energieniveau op naarmate er meer dan één schok toegediend wordt. Maar waarom is dat?

Energieniveaus

In de richtlijnen voor specialistische reanimatie van volwassenen staat het volgende:
De eerste defibrillatieschok wordt gegeven met een energie van 150 tot 200 Joule bifasisch (of 360 Joule monofasisch).
Als de ritmestoornis na 2 minuten nog bestaat, wordt een volgende schok gegeven met maximale energie (bij een AED is dat maximaal 360J, meer is niet toegestaan).
Het verschil tussen monofasisch en bifasisch defibrilleren is de manier waarop de schok wordt toegediend aan het slachtoffer. Met bifasisch defibrilleren kan men met een lager aantal Joules hetzelfde effect bereiken als met monofasisch defibrilleren. De meeste moderne AED’s beschikken over bifasische defibrillatie.

Voor zover bekend voldoen alle AED’s die in Nederland worden verkocht aan bovenstaande eisen. Er zijn AED’s die werken met een vast energieniveau van 150 Joule (bifasisch). Andere merken werken met een oplopend (escalating) energieniveau met opeenvolgende schokken van 200-200-360 Joules.

Hebben alle AED’s een oplopend energieniveau?

Niet alle AED’s hebben een oplopend energieniveau. Sommige AED’s, zoals de HeartSine modellen, geven een eerste schok af van 150J en daarna schokken van 200J. Andere AED’s, zoals de Lifepak CR2, geeft opeenvolgende schokken af van 150J, 200J en vanaf de derde schok 360J. De Europese grens ligt op 360J.
Het is onduidelijk in hoeverre een AED met oplopend (escalating) energieniveau beter is. Daarnaast is het vooral belangrijk dat na het toepassen van een schok de gebruiker van de AED de opdracht krijgt direct 2 minuten te reanimeren (dus zonder enig nieuw controlemoment). Uit onderzoek blijkt dat met name de controle pauzes tussen de borstcompressies nadelig zijn voor de overlevingskansen. De druk die opgebouwd wordt om het bloed rond te laten stromen zakt dan weer af.*

Oplopend energieniveau bij de reanimatie

Een oplopend energieniveau kan zeker van invloed zijn op de kwaliteit van de reanimatie. Maar moet u zelf nog iets doen om het energieniveau op te laten lopen? Het antwoord is nee. De AED gaat zelf over tot het geven van schokken met een hoger energieniveau.
Bij zwaarlijvige slachtoffers zal een zwaardere schok vaak wat meer nut hebben, omdat de schok dan dieper kan doordringen. Kinderen hebben vaak een schok van 50J tot 70J nodig. Niet iedere AED beschikt over een speciale modus voor kinderreanimatie. Bijvoorbeeld bij de Lifepak CR2 AED kan er met een simpele knop overgeschakeld worden naar de modus voor kinderreanimatie. De HeartSine AED’s hebben een speciale Kinder PadPak (batterij + elektroden). Deze kan in enkele seconden omgewisseld worden met de normale PadPak.

 

*Bron:https://ikehbo.nl/reanimatie/borstcompressies.php