Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Verschil hartstilstand, hartinfarct en hartfalen

Wat is het verschil tussen een hartstilstand, hartinfarct en hartfalen?

Vaak worden de termen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen door elkaar gebruikt. Alsof het allemaal synoniemen van elkaar zijn. Dat is echter alles behalve waar.
Het zijn verschillende hartaandoeningen met andere signalen. Hieronder hebben we de verschillen op een rijtje gezet:

Wat is een hartstilstand?

Een hartstilstand is een levensgevaarlijke aandoening. Het hart stopt met kloppen en pompt geen bloed meer rond. Het lichaam krijgt geen bloed en dus geen zuurstof meer. Wanneer er een slachtoffer neervalt wordt er vaak gedacht dat dit komt door een hartstilstand. Echter is er meestal sprake van ventrikelfibrilleren. Ventrikelfibrilleren is een ernstige hartritmestoornis. Omdat de hartkamers te snel en chaotisch geprikkeld worden trekken ze niet meer samen. Omdat er vervolgens geen bloed meer rondgepompt wordt ontstaat er een hartstilstand.
(Bron: Hartstichting)

Signalen

Na enkele seconden raakt het slachtoffer bewusteloos en stopt de (normale) ademhaling.

Wat te doen bij een hartstilstand?

Bel meteen 112. Begin meteen met de reanimatie en sluit een AED aan. Wanneer dit binnen 6 minuten gebeurt is de overlevingskans het grootst. Alleen reanimatie en inzet van een AED geeft kans op overleving.

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct, ook wel hartaanval, is een acute aandoening. Een kransslagader van het hart raakt verstopt. Hierdoor krijgt een deel van het hart geen bloed en dus geen zuurstof meer binnen.

Signalen

De patiënt is bij kennis en heeft klachten zoals:
• drukkende pijn midden op de borst, die kan uitstralen naar de bovenarmen, kaken, rug en maagstreek
• zweten
• misselijkheid
• bij vrouwen kan – vaker dan bij mannen – extreme moeheid, kortademigheid en duizeligheid voorkomen

Wat te doen bij een hartinfarct?

Bel 112 als de klachten in rust langer dan 5 minuten aanhouden. De mensen aan de telefoon voorzien je van de goede informatie. Ga niet met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Snelle zorg van ambulancepersoneel en hulpverlening in het ziekenhuis kunnen de schade beperken.

Wat is hartfalen?

Hartfalen is een ernstige chronische aandoening. Het hart van mensen met hartfalen pompt minder goed en wordt langzaam minder goed.

Signalen

Veel voorkomende klachten zijn:
• Kortademigheid bij inspanning
• Minder snel herstellen na inspanning
• Vermoeidheid
• Dikke enkels of voeten

Omdat de klachten meestal geleidelijk ontstaan worden ze vaak pas laat opgemerkt.

Wat te doen bij hartfalen?

Neem contact op met de huisarts, bespreek de klachten en vraag of het misschien aan het hart kan liggen. Na diagnose kunnen een aangepaste leefstijl en gebruik van medicijnen de klachten verminderen.

Wanneer gebruik ik een AED?

Een AED gebruik je niet bij hartfalen of bij een hartinfarct, wel bij ventrikelfibrilleren. Een AED geeft een schok om het hartritme weer te herstellen. Dit resetten van het hartritme noemen we defibrilleren.

 

Op de hoogte blijven van nieuws rondom EHBO en AED’s?

Via onze nieuwsbrief blijft u goed op de hoogte van nieuwtjes rondom AED’s, EHBO en bedrijfsveiligheid. Via onderstaand formulier abonneert u zich op deze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief

Gratis informatiepakket voor AED’s aanvragen

Ontvang vrijblijvend een online informatiepakket, met informatie over AED’s, AED-onderhoud en onze producten en diensten.

Informatiepakket aanvragen
Captcha

Een AED kopen of leasen?

Een AED geeft een veilig gevoel. Door zo’n toestel aan te schaffen kunt u uw bedrijf, pand of woning én uw omgeving veiliger maken.