fbpx
Snelle levering in België & Nederland
AED Levering & Onderhoud
Dé AED-specialist van België
Al 25.000+ AED's geleverd

Wat is een AED

Wat is een AED?

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het toedienen van een elektrische schok is (in het geval van een hartstilstand) de enige manier om weer een normale hartslag op te wekken.

Hoe werkt een AED?

Een AED is voorzien van twee elektroden die op de borstkas van het slachtoffer geplakt kunnen worden. Deze elektroden meten wat er in het hart gebeurt. Op basis van deze informatie kan de AED meten of er sprake is van een verstoord hartritme en of het nodig is om een elektrische schok toe te dienen.

Echter, om succesvol een schok toe te dienen moet er eerst voldoende elektrische activiteit in het hart aanwezig zijn; het heeft geen zin om een hart te resetten als er al niets meer in het hart gebeurt. Als er onvoldoende elektrische activiteit aanwezig is dan zal de AED geen schok adviseren, maar instructies geven om te starten met reanimeren en borstcompressies uit te voeren.

Deze borstcompressies zorgen er voor dat er bloed in en uit het hart wordt gepompt, waardoor de elektrische activiteit weer toeneemt. Hierna kan er vaak alsnog een schok worden toegediend.

Wilt u graag een AED binnen handbereik hebben? Tegenwoordig is een AED al te koop vanaf €1289,- of te leasen voor €23,93 per maand. Een AED Kopen of een AED leasen is vrij eenvoudig. In onze webshop vindt u alles wat u nodig heeft. Vraag een informatiepakket aan en kom erachter wat een AED voor u kan betekenen.

AED informatiepakket aanvragen

U kunt het formulier hieronder gebruiken om direct een informatiepakket aan te vragen. U ontvangt hiermee een digitaal pakket met informatie over AED’s in het algemeen, het onderhoud en de verschillende toestellen en prijzen.

Informatiepakket aanvragen
reCAPTCHA

Wanneer gebruik je een AED?

Een AED wordt ingezet bij slachtoffers van een hartstilstand of een hartritmestoornis. Echter, in de praktijk is niet altijd duidelijk of hier sprake van is. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand op de grond valt en niet bij kennis is maar wel op een normale manier ademhaalt. In dit geval hoeft er geen AED te worden aangesloten. Slachtoffers van een hartstilstand hebben namelijk geen normale ademhaling. Is er twijfel over de ademhaling van het slachtoffer? Sluit dan altijd de AED aan. De AED geeft nooit een schok af als dat niet nodig is.

Welke soorten AED’s zijn er?

Er zijn enorm veel verschillende AED’s in omloop. Hoewel alle defibrillatoren in de basis hetzelfde doen (het toedienen van een elektrische schok), zit er veel verschil in het gebruiksgemak en bijvoorbeeld de onderhoudskosten. Zo zijn er AED’s met en zonder reanimatiefeedback, AED’s die ook buiten in de regen kunnen worden gebruikt, AED’s met enorm hoge onderhoudskosten en AED’s die bijvoorbeeld ook visuele instructies hebben. Tegenwoordig zijn er ook AED’s te koop die verbinding met WiFi maken, zodat u op afstand de status kunt checken, bijvoorbeeld de Lifepak CR2 AED.

Naast de opties, kosten en het onderhoud, is er nog een belangrijk verschil tussen AED’s. Er zijn namelijk volautomatische AED’s en halfautomatische AED’s.

Wat is een volautomatische AED?

Een volautomatische AED is een defibrillator die uit zichzelf een elektrische schok toedient; de hulpverlener hoeft dus niet zelf de schokknop in te drukken. De AED voert een analyse uit en geeft op basis van deze informatie aan of er een schok toegediend moet worden. Als dat het geval is dan telt de AED af en wordt er vervolgens automatisch een schok toegediend. Doordat de AED eerst aftelt duurt het langer voordat er een schok kan worden toegediend. Dit verkleint de kans op een succesvolle afloop.

Wat is een halfautomatische AED?

Bij een halfautomatische AED moet de hulpverlener zelf de schokknop indrukken. De AED voert altijd eerst een analyse uit en meet of er een elektrische schok toegediend moet worden. Als dit het geval is zal de AED dit door middel van gesproken en/of visuele instructies aangeven. De hulpverlener kan vervolgens de oplichtende schokknop indrukken waarna de schok direct wordt afgegeven. De tijd tussen het reanimeren en het toedienen van de schok wordt in dit geval zoveel mogelijk beperkt; dit vergroot de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk.

Wilt u een AED aanschaffen en twijfelt u welke AED het meest geschikt is voor uw situatie? Onze medewerkers voorzien u graag vrijblijvend van advies. Laat hieronder uw gegevens achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

AED’s in alle soorten en maten

Wat zegt een AED?

Een AED geeft altijd stap voor stap gesproken instructies. Vaak zegt de AED aan het begin ‘Roep medische hulp in’ en geeft hij instructie om de kleding van de borst va de patiënt te verwijderen. Daarna begeleidt hij de hulpverlener stap voor stap bij de reanimatie. Zo zal een AED aangeven dat de elektroden geplakt moeten worden, dat er een analyse van het hart wordt uitgevoerd en of er een schok kan worden toegediend. Bij de meeste AED’s moet de hulpverlener zelf de schokknop indrukken, echter er zijn ook toestellen die uit zichzelf de schok toedienen (nadat er is afgeteld). Na een schok kan de AED ook weer aangeven dat de hulpverlener door moet gaan met de borstcompressies.

Naast gesproken instructies geven sommige AED’s ook visuele instructies (door middel van oplichtende icoontjes). Dit kan erg handig zijn in rumoerige omgevingen. Daarnaast zijn er AED’s die de kwaliteit van de reanimatie meten en hier feedback op geven.

Zo meet bijvoorbeeld de HeartSine Samaritan PAD 500P in hoeverre de borstcompressies goed worden uitgevoerd en zal deze AED aangeven of er harder, zachter of sneller moet worden gedrukt. Dit vergroot de kwaliteit van de reanimatie waardoor de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk stijgt.

Waar staat de AED afkorting voor?

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. De termen defibrillator, AED en Automatische Externe Defibrillator worden vaak door elkaar gebruikt  maar het betekenen hetzelfde.

Wat is de werking van een AED?

Een AED meet of er sprake is van een verstoord hartritme of een andere situatie waarbij een schok toegediend moet worden. Als dit het geval is kan de AED een elektrische schok afgeven. Deze schok zorgt ervoor dat het hart wordt gereset, met als doel het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen.

HeartSine Samaritan PAD 350P AED kopen

Meer weten over AED’s?

Onze veiligheidsexperts helpen u graag verder en kunnen u
vrijblijvend adviseren bij de selectie van een passende AED.

Meer informatie

» Of vraag vrijblijvend een offerte aan

Een AED Kopen

Wilt u een AED kopen en zeker weten dat u de beste keuze maakt?

Defibrion is dé specialist op het gebied van AED’s en andere veiligheidsmiddelen. Naast levering en installatie verzorgen wij ook onderhoud en training van de AED. Daarnaast heeft u met ons online klantportaal 24/7 inzicht in de status van uw veiligheidsmiddelen. Onze medewerkers voorzien u graag vrijblijvend van informatie en advies. Wilt u een uitgebreid AED-informatiepakket met prijzen ontvangen? Vul hieronder het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

AED informatie aanvragen

U kunt het formulier hieronder gebruiken om in contact te komen met onze AED experts

Informatiepakket aanvragen
reCAPTCHA