Snelle levering uit voorraad
Al 10.000+ AED's geleverd
40+ professionele medewerkers
Voordelige AED-pakketten

Hoe maakt u het verschil tussen leven of dood

Met enige regelmaat wordt de (sport)wereld opgeschrikt door nieuwsberichten omtrent hartproblemen. Zo overleden er bijvoorbeeld in België in 2015 kort na elkaar twee voetballers aan de gevolgen van een hartstilstand. Volgens de Hartstichting zijn er in Nederland 7.000 – 8.000 reanimaties per jaar buiten het ziekenhuis. De vraag die gesteld kan worden is of hartproblemen tijdig worden herkend. Hoewel steeds meer mensen weten hoe ze moeten reanimeren, is voor lang niet iedereen duidelijk wat de kenmerken van een hartstilstand zijn. Het tijdig herkennen van een hartstilstand en snel handelen kan echter het verschil maken tussen leven of dood. Hieronder vindt u daarom de twee belangrijkste kenmerken van een hartstilstand.

Kenmerken hartstilstand

  • Het slachtoffer is bewusteloos en reageert niet op aanspreken/schudden
  • Het slachtoffer ademt niet meer of niet meer normaal (agonale ademhaling; een op gapen lijkende ademhaling, die doet denken aan een vis op het droge)

Bij een hartstilstand staat het hart overigens vaak niet echt stil. Het hart klopt nog wel, maar in een chaotisch en ongecontroleerd tempo. Hierdoor kan er geen bloed meer door het lichaam worden gepompt en wordt er geen zuurstof meer naar vitale organen vervoerd. Al na 4-6 minuten kan dit onherstelbare schade aanrichten. Door het geven van borstcompressies en beademing wordt er alsnog bloed door het lichaam gepompt en zuurstof naar de organen vervoerd; men neemt als het ware de functie van het hart tijdelijk over. Dit zorgt (mits goed uitgevoerd) voor een hogere overlevingskans van het slachtoffer. Echter, de enige manier waarop het hart weer normaal kan gaan kloppen is door het toedienen van een elektrische schok. De aanwezigheid van een AED is daarom van levensbelang. Hoe sneller deze ter plaatse is, hoe groter de overlevingskans van het slachtoffer. Krijgt iemand in uw omgeving in de toekomst te maken met een hartstilstand.

Hieronder leest u wat u kunt doen om zijn/haar leven te redden.

  1. Controleer het bewustzijn. Is het slachtoffer bewusteloos? Blijf dan bij hem/haar en roep om hulp.
  2. Bel direct 112 (of laat iemand bellen indien er meerdere personen aanwezig zijn)
  3. Controleer de ademhaling. Geen normale ademhaling en bent u alleen? Haal een AED indien deze direct beschikbaar is. Als er een tweede persoon aanwezig is, laat hem/haar dan de AED halen.
  4. Start direct met 30 borstcompressies.
  5. Beadem 2 keer. Ga door met reanimatie en wissel 30 borstcompressies af met 2 beademingen. Als u de beademing niet kunt of wilt uitvoeren dan voert u enkel de borstcompressies uit.
  • Als er een 2e hulpverlener is: wissel elke 2 minuten.
  • Onderbreek de reanimatie altijd zo kort mogelijk.
  1. Als de AED er is: volg de instructies van de AED op totdat de ambulancezorgverleners het van u overnemen.

Heeft u al de beschikking over een AED bij uw sportclub? Defibrion, expert op het gebied van veiligheidsmiddelen, voorziet u graag vrijblijvend van advies. Bekijk onze AED pakketten geschikt voor uw sportclub.

© 2019 Defibrion Services BV, Alle rechten voorbehouden.