De meest voorkomende symptomen bij een hartinfarct

Ieder jaar komen 33.000 mensen in het ziekenhuis terecht met een hartinfarct. Ruim twee derde van dit aantal is man, iets minder dan een derde van het aantal slachtoffers bestaat uit vrouwen. In dit artikel leggen we uit wat een hartinfarct is én wat de verschillende symptomen bij mannen en vrouwen zijn.

De meest voorkomende symptomen bij een hartinfarct

 

Wat is een hartinfarct?

Een hartinfarct is een afsluiting van de bloedtoevoer in de kransslagader. Dit kan verschillende oorzaken hebben, echter één van de meest voorkomende is slagaderverkalking. Dit is het proces waarbij vet en lichaamscellen zich ophopen in de bloedvaten en plaques vormen. Dit proces, dat zich vaak langzaam ontwikkelt, zorgt ervoor dat de wand- en bloedvaten minder sterk worden. Het kan gebeuren dat het beschermlaagje dat zich bovenop de plaque heeft gevormd afbreekt en loslaat. Hierbij ontstaat een wond die ons lichaam zo snel mogelijk wil dichten. Hierbij vormen zich bloedstolsels die los kunnen laten en in een kransslagader kunnen blijven steken. Als dit de bloedtoevoer in de kransslagader helemaal afsluit is er sprake van een hartinfarct.

 

Wat zijn de symptomen van een hartinfarct?

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. De pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

 

Symptomen van een hartinfarct bij vrouwen

Hoewel vrouwen ook last kunnen hebben van eerdergenoemde symptomen zijn de signalen bij hen vaak wat minder duidelijk. Zo noemt de Hartstichting de volgende mogelijke klachten:

  • pijn in de bovenbuik
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • extreme moeheid
  • duizeligheid
  • een erg onrustig en angstig gevoel
  • snelle ademhaling

 

Voortekenen

De klachten bij een hartinfarct lijken vaak plotseling te ontstaan, maar in veel gevallen blijkt dat er vooraf ook al voortekenen waren. De volgende klachten worden het meest genoemd:

  • een tijdje onverklaarbaar moe
  • pijn op de borst bij inspanning of emoties

 

Hoe te handelen bij klachten

De Hartstichting raadt mensen die last hebben van één of meerdere bovenstaande klachten aan om contact op te nemen met hun huisarts. Mensen die een drukkende of beklemmende pijn midden op de borst voelen die ook in rust langer dan 5 minuten aanhoudt, dienen direct 112 te bellen.

Het tijdig herkennen van een hartinfarct is belangrijk; een hartinfarct is namelijk de belangrijkste oorzaak van een hartstilstand. Wilt u weten wat een hartstilstand is en hoe u moet handelen in een dergelijke situatie? Lees dan het artikel reanimeren met een AED of verschillen tussen kind- en volwassenreanimatie. U kunt ook altijd contact opnemen met één van onze medewerkers voor meer informatie. U kunt ons bereiken via 050 311 60 85.

 

Wilt u meer weten over een hartinfarct? Bekijk dan hieronder het filmpje van de Hartstichting.

© 2019 Defibrion Services BV, Alle rechten voorbehouden.