Wat u moet weten over boezemfibrilleren

Ieder jaar krijgen 16.000 mensen een hartstilstand en komen 33.000 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. 40.000 mensen worden ieder jaar geconstateerd met hartfalen en 200.000 met boezemfibrilleren. Maar wat zijn precies de verschillen, hoe kunt u ze herkennen en wat moet u doen als omstander? In dit blog vertellen wij u meer over boezemfibrilleren.

Wat u moet weten over boezemfibrilleren

 

Hartritmestoornissen

Een goed werkend hart heeft een regelmatig ritme waarin het hart de verschillende delen samentrekt in de juiste volgorde, eerst de boezems en dan de kamers. Het hart reageert net als alle andere spieren op elektrische prikkels. Deze elektrische prikkel ontstaat in de sinusknoop. Maar bij een hartritmestoornis is er iets mis met de vorming of met de geleiding van deze elektrische prikkels. Boezem- en kamerfibrilleren zijn veel voorkomende ritmestoornissen.

 

Boezemfibrilleren

Bij boezemfibrilleren trekken de boezems niet goed meer samen. Normaal gesproken ontstaat de elektrische prikkel die de sinusknoop afgeeft op één plek in de boezems, daarna verspreidt de prikkel zich over de rest van de boezems. Bij boezemfibrilleren ontstaat de elektrische prikkel op meerdere plekken tegelijk in de boezem. Doordat er meerdere prikkels tegelijk actief zijn trekken de boezems niet goed meer samen. Normaal gesproken gaan de prikkels door naar de kamers. Tijdens het boezemfibrilleren gebeurt dit niet. De kamers trekken snel en onregelmatig samen.

 

Oorzaken boezemfibrilleren

De Hartstichting geeft de volgende oorzaken:

  • hoge bloeddruk
  • diabetes
  • problemen met het hart: hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekten of een aangeboren hartaandoening
  • een te snel werkende schildklier
  • een ontsteking (zoals een longontsteking)

 

 

Klachten bij boezemfibrilleren

Het is duidelijk te merken wanneer het hart sneller begint te kloppen dan het normaal doet. Niet iedereen heeft evenveel last van klachten. Want sommige mensen hebben alleen last van een onprettig gevoel. De klachten die vaak voorkomen zijn:

  • een onregelmatige hartslag
  • hartbonzen
  • transpireren
  • duizeligheid

Dit is wat er precies in het hart gebeurt tijdens boezemfibrilleren.

 

Behandeling bij boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is geen levensbedreigende hartritmestoornis maar kan wel erg vermoeiend zijn voor het hart. Dit kan uiteindelijk leiden tot hartfalen. Maar door de juiste medicijnen te nemen kan het wel minder vaak voorkomen.

Bent u benieuwd naar ons aanbod ter bevordering van de hartveiligheid? Klik dan hier. Wanneer u andere vragen heeft dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze medewerkers, zij staan u graag ter woord.

Wilt u meer informatie?

Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Gratis informatiepakket
Wilt u iemand van ons spreken?

Laat uw telefoonnummer achter en we bellen u zo snel mogelijk terug.

Bel mij terug

Of bel of mail ons direct op:

+31 (0)50 311 60 85

Gratis informatiepakket
[gravityform id="5" title="false" description="false" ajax="true"]
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.