fbpx
Snelle levering in Nederland & België
AED- & BHV-expert
Al 25.000+ AED's geleverd
Totaalleverancier in EHBO & BHV

UPDATE: Beademen tijdens reanimatie mag weer!

Er mag weer beademd worden tijdens een reanimatie. Dat heeft de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) bekend gemaakt. Door de daling van het aantal coronabesmettingen in Nederland beoordelen het NRR en HartslagNu dat het weer voldoende veilig is, zo is te lezen in De Gelderlander en in een verklaring van het NRR. Het NRR meldt dat deze nieuwe richtlijnen vanaf 22 juni 2020 van kracht zullen zijn.

Tijdens de coronacrisis werd burgerhulpverleners geadviseerd om geen beademing toe te passen tijdens de reanimatie. Tot dusver bekend zijn er in die periode dertien meldingen geweest van reanimatie op een patiënt die mogelijk besmet was met het coronavirus. In twee gevallen bleek de patiënt daadwerkelijk besmet te zijn, en moesten de hulpverleners in quarantaine, maar zijn ze uiteindelijk niet ziek geworden.

Ook nu beademing weer is toegestaan tijdens het reanimeren, gelden er nog wel strikte adviezen zodra het gaat om een hartpatiënt die (mogelijk) besmet is het met coronavirus. In dat geval mag er niet beademd worden en moet het gezicht van de patiënt tijdens de reanimatie worden afgedekt, om verspreiding van virusdeeltjes tegen te gaan. Ook wordt aan hulpverleners met gezondheidsklachten geadviseerd niet in actie te komen.

Meer reanimaties in coronatijd

Inmiddels is het aantal reanimaties dat per dag door burgerhulpverleners wordt uitgevoerd weer terug op het oude niveau van ca. 27 per dag, zo meldt HartslagNu. Tijdens de coronacrisis liep dit aantal op tot 30 reanimaties per dag. Mogelijk werd dit veroorzaakt doordat mensen met hartklachten langer zijn thuisgebleven dan ze normaal zouden doen, maar onderzoek zal moeten uitwijzen wat de werkelijke oorzaak is geweest.

Lees hier het volledige artikel in De Gelderlander: https://defibrion.com/update-beademen-tijdens-reanimatie-mag-weer/teruggelopen~a8b7b44d/ of lees hier de volledige toelichting van het NRR: https://www.reanimatieraad.nl/nieuws/covid-19-richtlijnen-reanimatie-buiten-het-ziekenhuis-per-22-juni-terug-naar-normaal/