Snelle levering uit voorraad
Al 10.000+ AED's geleverd
40+ professionele medewerkers
Voordelige AED-pakketten

Wat is het verschil tussen een defibrillator en een AED?

We krijgen regelmatig de vraag of er een verschil is tussen een defibrillator en een AED en zo ja, wat dit verschil dan is. Om daar antwoord op te kunnen geven leggen we in dit artikel uit waar de afkorting AED voor staat en welke soorten defibrillators er zijn.

Wat is het verschil tussen een defibrillator en een AED?

Wat is een AED?

De afkorting AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar toestel dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Een AED is speciaal ontwikkeld voor gebruik door leken en mag dus door iedereen gebruikt worden. Een AED meet of iemand een afwijkend hartritme of een hartstilstand heeft en zal vervolgens een elektrische schok afgeven. De schok “reset” het hart, met als doel om het daarna weer in een normaal ritme te laten kloppen. Er zijn twee verschillende soorten AED’s; volautomatische en halfautomatische AED’s.

Wat is een volautomatische AED?

Een volautomatische AED is een AED waarbij de elektrische schok automatisch wordt afgegeven. De AED meet tijdens de analyse of er een schokbaar hartritme is en zal vervolgens aangeven of er een schok toegediend moet worden. Als dit het geval is zal de AED gaan aftellen waarna de schok automatisch wordt toegediend. De hulpverlener hoeft dus niet zelf de schokknop in te drukken.

Wat is een halfautomatische AED?

Een halfautomatische AED is een AED waarbij de hulpverlener zelf de schokknop indrukt. De AED meet tijdens de analyse of er een schokbaar hartritme is en zal aangeven of er een schok toegediend moet worden. De hulpverlener kan vervolgens direct de schokknop indrukken. De tijd tussen het reanimeren en het toedienen van de schok wordt in dit geval zoveel mogelijk beperkt; dit vergroot de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk. In Nederland worden daarom voornamelijk halfautomatische AED’s verkocht.

Wat is een ICD?

Naast AED’s bestaan er ook nog ICD’s. De afkorting ICD staat voor Implanteerbare Cardioverter Defibrillator. Een ICD is een kastje dat onder de huid wordt aangebracht en een afwijkend hartritme kan omzetten naar een normaal hartritme. Een ICD signaleert afwijkende hartritmes en geeft (indien nodig) automatisch kleinere elektrische prikkels of een elektrische schok af. Een ICD wordt geïmplanteerd bij mensen bij wie een gevaarlijke hartritmestoornis is vastgesteld of bij mensen die een verhoogde kans op een hartstilstand hebben.

Kortom, er bestaan dus meerdere soorten defibrillators. In de praktijk worden de termen Automatische Externe Defibrillator (AED) en defibrillator echter vaak door elkaar gebruikt en wordt hiermee hetzelfde bedoeld.

Waar kan Defibrion voor zorgen?

Defibrion is niet alleen leverancier van AED’s (en andere veiligheidsmiddelen), maar verzorgt desgewenst ook training en onderhoud ervan. Wilt u na het lezen van dit artikel meer weten over de mogelijkheden van een AED voor uw organisatie? Onze medewerkers voorzien u graag van een passend advies. U kunt ons bereiken via 050 311 60 85. Of vraag het gratis informatiepakket aan.

© 2019 Defibrion Services BV, Alle rechten voorbehouden.