Vind een AED in de buurt en red levens

Als iemand buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgt, is het belangrijk dat omstanders snel de beschikking hebben over een AED. Hoe sneller een slachtoffer gereanimeerd kan worden met behulp van een AED, hoe hoger de overlevingskans. In dit artikel leggen we uit hoe u er achter komt of er bij u een AED in de buurt hangt én hoe u uw AED kunt aanmelden.

Vind een AED in de buurt en red levens

Elke minuut waarin niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. De eerste zes minuten zijn cruciaal; als er binnen zes minuten wordt gereanimeerd met behulp van een AED stijgt de overlevingskans aanzienlijk. Hulpverleners zijn vaak echter pas na 15 minuten ter plaatse. Het is dus belangrijk dat omstanders snel de beschikking hebben over een AED. Echter, veel mensen weten niet of er een AED in de buurt hangt en waar ze deze precies kunnen vinden.

Zoek een AED in uw buurt
 

Waar vind ik een AED in de buurt

Het Rode Kruis heeft een website waarop u snel kan achterhalen waar een AED in de buurt aanwezig is. Daarnaast heeft het Rode Kruist ook een EHBO-app ontwikkeld. Hierin zijn alle AED’s vermeld die door de eigenaar of vrijwilligers van het Rode Kruis zijn aangemeld, inclusief de exacte locatie waar deze hangen. Ook zijn de tijden aangegeven waarop de AED beschikbaar is. Er zijn inmiddels ruim 22.000 AED’s geregistreerd. Geschat wordt echter dat er in totaal 80.000 AED’s zijn verkocht; van een groot deel is dus niet duidelijk waar deze hangen.

Naast de app van het Rode Kruis zijn er nog andere plekken waar een AED aangemeld kan worden. Dit kan bijvoorbeeld bij alarmeringssystemen als HartslagNu en HartveiligWonen. Deze systemen registreren welke burgerhulpverleners zich als vrijwilliger hebben aangemeld en welke AED’s in de buurt zijn aangemeld. In het geval van een reanimatie wordt een sms gestuurd naar alle vrijwilligers die zich binnen een bepaalde straal van het slachtoffer begeven. Zij krijgen een oproep om ofwel direct te reanimeren dan wel eerst de AED te gaan halen. Volgens de Hartstichting zijn circa 12.000 AED’s bij deze systemen aangemeld.

 

AED aanmelden

Hoe meer AED’s zijn aangemeld, hoe meer slachtoffers kunnen worden geholpen in geval van nood. Bent u in het bezit van een AED en wilt u deze aanmelden? Dit kunt u doen via de EHBO-App van het Rode Kruis. Wilt u uw AED ook aanmelden bij een landelijk alarmeringssysteem? Kijk dan op de website van HartslagNu en HartveiligWonen om te kijken welk systeem in uw woonplaats wordt gebruikt.

© 2019 Defibrion Services BV, Alle rechten voorbehouden.