Search

Veel gestelde vragen

Antwoord op al je vragen

Vragen over AED's

Het is wettelijk verplicht voor bedrijven en organisaties om te zorgen voor de veiligheid van hun werknemers en klanten. Echter wordt hier (nog) niet expliciet het bezit van AED vermeld, maar het bezit kan zeker bijdragen aan het creëren van een veiligere omgeving.

Is het verstandig om een AED aan te schaffen?

Hoewel een AED momenteel niet wettelijk verplicht is, betekent dit niet dat bedrijven zonder AED’s kunnen of moeten opereren. Hoe sneller een AED kan worden ingezet, hoe groter de kans op succesvolle reanimatie en het minimaliseren van blijvende schade of overlijden.
Het is daarom cruciaal om AED’s op openbare plekken te plaatsen om in geval van nood snel te kunnen handelen.

Heb je meer informatie nodig over welke AED het beste in jouw situatie past? Neem dan gerust contact met ons op.

Bij een instructie leren we je wat een AED is en hoe je een AED gebruikt in een noodsituatie. Eén van onze veiligheids experts komt langs op locatie en hij voert de demonstratie uit op een reanimatiepop. De instructie duurt ongeveer een uur en kost €150,-.

Het is belangrijk om te weten dat dit géén reanimatiecursus is. Een reanimatiecursus is uitgebreider en gaat dieper in op de informatie rond reanimeren en hoe je moet reanimeren. Tijdens een AED instructie op locatie wordt alleen getoond hoe je correct een AED gebruikt.

Iedereen een AED inzetten wanneer dit nodig is. Het is niet verplicht om een reanimatiecursus gevolgd te hebben. Het is echter wel beter om een reanimatiecursus of AED training te volgen omdat er dan geen kostbare minuten verloren gaan tijdens een AED reanimatie.

AED’s bevatten bruikbare materialen die je kunt recyclen. Om te zorgen dat er niets verloren gaat, verzamelen we al deze oude toestellen in en bieden we jou een aantrekkelijke inruilkorting aan.

Met de internationale IP-classificatie wordt de bescherming van omhulsels voor elektrische apparaten aangegeven. De IP-classificatie heeft twee cijfers, het eerste cijfer betreft de beschermingswaarde van het omhulsel tegen stof. De tweede waarde geeft aan hoe goed het omhulsel bescherming biedt tegen het binnendringen van water. Hoe hoger de getallen, hoe beter de bescherming. De HeartSine Samaritan PAD heeft een IP-classificatie van IP56 en is daarmee van alle verkrijgbare AED’s het beste beschermd tegen stof en waterstralen.

Er zijn drie verschillende varianten van de HeartSine Samaritan PAD verkrijgbaar: de HeartSine Samaritan PAD 350P, de HeartSine Samaritan PAD 360P en de HeartSine Samaritan PAD 500P. Alle AED’s bieden gesproken en visuele ondersteuning tijdens het reanimatieproces. Naast dit zijn de AED’s voorzien van een metronoom die het tempo aangeeft tijdens een reanimatie

Wat zijn de verschillen tussen de HeartSine AED’s?
– Samaritan PAD 350P: Halfautomatische AED. De schok wordt toegediend zodra de hulpverlener de schokknop indrukt.
– Samaritan PAD 360P: Volautomatische AED. De schok wordt automatisch afgegeven en de hulpverlener hoeft niet zelf de schokknop in te drukken
– Samaritan PAD 500P: Halfautomatische AED. De AED geeft reanimatie feedback op basis van cardiac output. De AED meet of er tijdens borstcompressies voldoende bloed uit het hart wordt gepompt en geeft op basis hiervan de


Wil je meer weten over de HeartSine AED’s of meer informatie over welke AED het beste bij jou past, neem dan gerust contact met ons op.

Na de inzet van de AED, is goede nazorg belangrijk. Neem na de inzet contact op met je leverancier. Daarnaast is het belangrijk om de elektroden en eventuele accessoires die zijn gebruikt, te verwijderen en weg te gooien volgens de voorschriften van de fabrikant.Heb je hulp nodig bij de nazorg van de AED, neem dan contact met ons op.

Of een AED gebruikt kan worden in de regen hangt af van de IP-waarde van de AED. De IP-waarde geeft aan of de AED stof en vochtbestendig is. Het is wel van belang dat de borstkas droog wordt gemaakt tijdens het opplakken van de elektroden. Hoe hoger de IP-waarde, hoe beter de AED tegen water en stof kan. De meeste AED’s hebben een IP-waarde tussen de 54-56.

Wil je meer informatie over het gebruik gevaar van AED’s of meer informatie over de IP-waardes van AED’s, neem dan gerust contact met ons op.

Je kunt een AED binnen ophangen indien de ruimte gemakkelijk toegankelijk is voor de AED. In dit geval is geen buitenkast nodig, een binnenkast is dan voldoende. De richtlijnen om een AED binnen op te hangen zijn als volgt:

  • Plaatsing op een centrale locatie: Zo is de AED snel en makkelijk te vinden tijdens een noodsituatie.
  • Goede zichtbaarheid: Zo is de AED snel en makkelijk te vinden. Zorg er daarom voor dat er geen obstakels in de buurt van de AED staan en dat hij niet achter een deur of in een afgesloten kast hangt.
  • Bescherming tegen diefstal en vandalisme: Een AED kan een doelwit zijn voor diefstal of vandalisme. Zorg daarom voor bescherming tegen diefstal door de AED te bevestigen aan de muur met een afsluitbare AED kast.
  • Goede bereikbaarheid: Zorg dat de AED gemakkelijk bereikbaar is voor hulpverleners. Dit betekent dat er voldoende ruimte moet zijn om de AED te kunnen bereiken en dat deze niet te hoog of te laag hangt.

Meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

De ‘gezondheid’ van de AED wordt gebaseerd op het bouwjaar van de AED. AED’s hebben namelijk een beperkte levensduur. Na het verstrijken van de garantietermijn kan de fabrikant een goede werking van de AED niet langer garanderen; de kans is dus aanwezig dat een AED tijdens een inzet niet naar behoren zal functioneren. Het advies is daarom om een AED bij het verstrijken van de garantietermijn te vervangen.

Naast dit zijn er nog tal aan factoren die kunnen inspelen op de ‘gezondheid’ van de AED, om overzicht te geven biedt Defibrion onderhoudspakketten aan om ervoor te zorgen dat de AED inzetbaar is. Meer weten over wanneer een AED nog goed is of wanneer je een AED moet vervangen? Neem dan gerust contact met ons op.

Het verschil tussen een semi-automatische en een volautomatische AED is de manier waarop ze werken. Een semi-automatische AED vereist dat de gebruiker handmatig een schokknop indrukt om de defibrillatie schok toe te dienen, terwijl een volautomatische AED de schok automatisch toedient zonder dat de gebruiker een knop hoeft in te drukken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een semi-automatische AED?

Het voordeel van een semi-automatische AED is dat er nog een kans op controle is waarbij iedereen het slachtoffer kan loslaten. De hulpverlener kan dan later op de schokknop drukken.

Wat zijn de voor- en nadelen van een volautomatische AED?

Het voordeel is dat er geen handmatige actie nodig is voor dat de schok wordt afgegeven. Het neemt de angst weg om de knop in te drukken.

Wanneer je een AED hebt aangeschaft, kun je deze aanmelden in de HartslagNu app. Dit proces gaat als volgt:

  • Ga naar de aanmeldpagina van HartslagNu.
    • Nog geen account? Klik op ‘maak een account’.
    • Al een account? Klik dan op ‘Voeg een AED toe’
  • Klik op AED > Mijn AED’s > Nieuwe AED.
  • Vul de volgende gegevens in en voeg vervolgens de AED toe.
    • Merk/type en serienummer van de AED en verloopdata van elektroden en batterij.
    • Locatiegegevens waar de AED hangt.
    • Bereikbaarheid van de AED in buitenkast, zonder slot of met pincodeslot, waarbij u ook de pincode doorgeeft.
    • Beschikbaarheid van de AED; 24/7 beschikbaarheid geeft u aan als 00:00-23:59.
    • Contactgegevens van de beheerder.
  • Na dit te hebben ingevuld, wordt de AED toegevoegd aan de HartslagNu app.

Je kunt bij ons een gratis AED buurtpakket aanvragen. In dit pakket zitten intekenlijsten, flyers en leaflets met productinformatie. De flyers kun je uitdelen in de buurt. Op de flyer kan jouw buurtgenoot zijn/haar gegevens invullen en de bijdrage die hij/zij wil leveren aan een buurt AED. Op de intekenlijst kun je alle gegevens verwerken en bijhouden tot het bedrag is verzameld. Je ontvangt van alle documenten ook digitaal, zodat je deze kunt delen via e-mail of social media.

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om diefstal van een AED te voorkomen:

  • Gebruik een AED kast met een alarm.
  • Je kunt de toegang beperken door een pincode op de kast te plaatsen. De pincode kan worden aangegeven bij een alarmcentrale en die zal de pincode doorgeven in geval van nood.

Momenteel is het jaarlijks onderhoud aan een AED niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. Omdat een AED een medisch apparaat is, is het belangrijk dat deze goed werkt. De elektroden en batterijen hebben een beperkte houdbaarheid. Daarom bieden we onderhoudspakketten aan zodat de AED altijd inzetbaar is.

Wil je meer informatie over het onderhoud van AED’s of meer informatie over onze onderhoudspakketten, neem dan gerust contact met ons op.

Een AED moet aan een aantal eisen voldoen voordat het verzekerd is vanuit de verzekeringsmaatschappijen:

  • De AED moet in een binnen- of buitenkast geplaatst zijn.
  • De binnen- of buitenkast moet vast zitten aan de muur.
  • De kast moet op slot kunnen met behulp van een pincode of hangslot

Het kan altijd zo zijn dat er aanvullende eisen zijn bij de verzekeringsmaatschappij. Vraag dit dus altijd even na.

Wij kunnen alle AED’s checken indien je het serienummer en het merk vermeldt.
Bij een AED check kunnen wij het bouwjaar achterhalen van de AED en kijken of de AED aan vervanging toe is. Een AED check is echter niet genoeg om de AED te controleren. Onderhoud is namelijk ook van belang, hieronder verstaan wij:

  • het controleren van de werking van de AED
  • het controleren van de werking van de wandkast
  • het uitlezen van de data na inzet en storingen
    Bij Defibrion bieden we onderhoudspakketten aan om te garanderen dat je AED altijd inzetbaar is.

Wil je meer informatie over het checken van AED’s of over de onderhoudspakketten? Neem dan gerust contact met ons op.

Een AED is ontworpen om meerdere keren gebruikt te worden, maar het is belangrijk om na iedere inzet de elektroden te vervangen. In combinatie met het juiste onderhoud blijft de AED daarmee over een langere periode in goede conditie.

De Samaritan PAD is verkrijgbaar in meerdere talen (Frans, Nederlands en Engels). Hiervoor rekenen we geen extra kosten. Tijdens het gebruiken van de AED kan er niet van taal gewisseld worden. Mocht je een anderstalige versie bestellen, dan ontvang je ook een bijpassende gebruiksaanwijzing en instructieposter.

De levensduur van een AED verschilt per type en merk AED, daarom is het belangrijk om de fabrieksgarantie van de AED te controleren bij de leverancier.

De gemiddelde levensduur van de AED ligt meestal tussen de 5 en 10 jaar. De meeste AED’s hebben een fabrieksgarantie van 8 jaar. Het advies is dus om de AED na deze 8 jaar te vervangen.

Naast de AED moeten ook de batterijen en elektroden vervangen worden. Vervang deze dus ook op tijd. Deze levensduur is wederom te controleren bij de leverancier.

Vragen over algemene zaken

De prijzen in de webshop zijn exclusief BTW. Het BTW-tarief (9% of 21%) verschilt per artikel.

Jouw producten worden alleen geïnstalleerd in combinatie met een Deficare abonnement. Losse producten worden niet door Defibrion geïnstalleerd.

Betalen met factuur

Na je bestelling ontvang je aan het eind van de werkdag een factuur om de betaling te voldoen. Op de factuur vindt je alle betaalinstructies. Na ontvangst van de betaling gaan we over tot het verzenden van de goederen. Houd de spamfolder van je mailbox in de gaten om zeker te weten dat je de factuur ontvangt.

Ideal

Het is ook mogelijk om direct via iDeal te betalen. Kijk hier voor meer informatie over iDEAL.

VISA / Mastercard

Het is ook mogelijk om direct via creditcard te betalen. Wij accepteren betalingen van VISA of Mastercard.Mistercash / Bancontact
Bestel je vanuit België? Dan is het mogelijk om te betalen via Mistercash / Bancontact.

Als je bestelling voor 16:00 is geplaatst en het product op voorraad is, wordt het dezelfde dag verzonden. Voor sommige producten geldt een langere levertijd, wij doen in dat geval ons best om dit zo goed mogelijk te vermelden op de productpagina.

Is het product niet op voorraad, dan zijn de levertijden per product verschillend. Neem contact met ons op voor meer details over de verwachte leverdatum van het product.

Heb je vragen over levertijden? Neem contact met ons op.

NB: Incidenteel kan de levering van je pakket door drukte bij onze transportpartner UPS vertraging oplopen.

Wil je een bestelling annuleren of wijzigen? Neem contact met ons op.

Vragen over EHBO & BHV

Een brandklasse geeft aan wat er precies brandt. Er zijn vijf verschillende brandklassen:

  • Brandklasse A (vaste stoffen)
  • Brandklasse B (vloeibare stoffen)
  • Brandklasse C (gassen)
  • Brandklasse D (metaalbranden)
  • Brandklasse F (vet- en frituurbranden)

Vroeger bestond ook brandklasse E (elektriciteitsbranden). Deze is komen te vervallen omdat elektriciteit de oorzaak is van de brand en niet de stof zelf. Deze valt nu onder brandklasse A.

In de categorie blusmiddelen kun je direct zien voor welke brandklasse de middelen geschikt zijn.

Draagbare blusmiddelen en brandslanghaspels hebben ieder jaar klein onderhoud nodig. Het klein onderhoud bestaat uit een visuele inspectie waarbij diverse zaken worden geïnspecteerd (druk, verzegeling etc.) Eens in de vijf jaar is groot onderhoud nodig waarbij de blusmiddelen opnieuw gevuld worden met blusstof.

Ja, zowel de ARBO-wet als verzekeraars stellen de aanwezigheid van blusmiddelen en het onderhoud ervan verplicht. Blusmiddelen zijn ook binnen een Deficare-abonnement beschikbaar. Hierbij wordt voor de juiste middelen, training en onderhoud gezorgd. Bekijk de mogelijkheden bij service en onderhoud.

Ieder bedrijf met werknemers is verplicht om ervoor te zorgen dat er altijd minimaal één BHV-er aanwezig is op de locatie. Voorheen was hiervoor de stelregel: ‘1 BHV-er op de 50 mensen’. Per 1 januari 2007 is dit uit de Arbo-wet gehaald en geldt deze regel niet meer. Wel moet er binnen 3 minuten hulp ter plaatse zijn.

Uiteraard is iedere organisatie anders. Daarom moet aan de hand van een RI&E gekeken worden naar welke specifieke risico’s binnen de organisatie aanwezig zijn. Aan de hand van de risico’s kan worden vastgesteld hoeveel BHV-ers wenselijk zijn.

In de wet BIG is geregeld dat ook mensen die geen cursus hebben gevolgd de veiligheidsmiddelen mogen gebruiken bij een noodsituatie. Je kunt dan ook niet aansprakelijk worden gesteld als het vervolgens alsnog verkeerd afloopt (tenzij je op grove wijze nalatig bent geweest). Het wordt wel aangeraden om te allen tijde voldoende BHV-gecertificeerden in de organisatie te hebben.

De Arbowet schrijft niet precies voor welke opleiding BHV-ers moeten volgen. De werkgever is wel verplicht om er voor te zorgen dat BHV-ers hun wettelijke taken kunnen uitvoeren. Het NIBHV heeft hier richtlijnen voor opgesteld. De basiscursus duurt standaard twee dagen, de herhalingscursus duurt standaard 1 dag. Het is ook mogelijk om een versnelde cursus te volgen, echter deze voldoet dan niet aan de richtlijn (maar dus wel aan de wet, want hier staat alleen in dat er ieder jaar een BHV-cursus moet worden gevolgd). Deze duurt 1 dag voor de basiscursus en een halve dag voor de herhalingscursus. BHV-ers dienen in het eerste jaar een basiscursus te volgen, daarna dient ieder jaar een herhalingscursus gevolgd te worden.

Het is ook raadzaam om een BHV opleiding te volgen gericht op de risico’s binnen een bedrijf. De eisen aan een BHV’er zijn namelijk afhankelijk van de risico’s in het bedrijf. Het is duidelijk dat een kantooromgeving andere risico’s kent dan een houtzagerij, daar zal de juiste BHV opleiding op gekozen moeten worden.

Ja, in het Arbobesluit staat dat als vluchtwegen en nooduitgangen bij het uitvallen van verlichting slecht zichtbaar zijn dat noodverlichting dan verplicht is. Vluchtwegen moeten te allen tijde zijn verlicht. Daarnaast moeten vluchtwegen die niet dienen als normale uitgang aan de binnenkant zijn aangeduid door de bekende groene bordjes met pijlen/pictogrammen.

Het Gebruiksbesluit bepaalt dat een noodverlichtingsinstallatie minstens één keer per jaar op adequate wijze moet worden gecontroleerd en onderhouden. De eigenaar en/of gebruiker van de installatie zal een erkend deskundige moeten aanwijzen om de installatie te controleren, te onderhouden en alle daartoe noodzakelijke werkzaamheden uit te laten voeren.

Evacuatiemiddelen, zoals een evacuatiestoel of een evacuatiematras zijn niet expliciet genoemd in de Arbowet. Wel staat hierin aangegeven dat de werkgever de verplichting heeft om te voorzien in een veilige evacuatie voor iedereen. Ook is omschreven dat het bedrijf rekening moet houden met bijzondere risico’s die gekoppeld zijn aan kwetsbare medewerkers. Dit zijn bijvoorbeeld rolstoel gebruikers, zwangere vrouwen, gebruikers van medicijnen, gehandicapten of ouderen. Aangezien tijdens bijvoorbeeld een brand de lift niet gebruikt mag worden, kan het voor deze mensen lastig zijn om veilig te evacueren. Maar denk ook aan stroomstoring of storing met de lift. Een evacuatiestoel of een evacuatiematras is dan een goede oplossing.

Ja, echter het is wel degelijk belangrijk dat deze tijdig gekeurd en vervangen worden. Er bestaat namelijk een risico dat de producten niet naar behoren werken. Daarnaast, als blijkt dat bij een brand een blusser is gebruikt die niet tijdig is gekeurd, kan de verzekeraar besluiten om niet uit te keren. Maar als dit de enige veiligheidsmiddelen zijn die tijdens een noodsituatie voorhanden zijn mogen ze wel gebruikt worden. Naast het plaatsen van de juiste middelen is het onderhoud dus ook belangrijk. Door gebruik te maken van Deficare wordt dit onderhoud, inclusief plaatsing en training van de middelen verzorgd.

In België is het voor bedrijven (met uitzondering van ZZP-ers) verplicht om een Risico Inventarisatie en Evaluatie uit te voeren. Het niet uitvoeren van een RI&E kan vervelende consequenties hebben. Zo kan het ontbreken van een RI&E leiden tot hoge boetes en/of een proces verbaal. Ook kan een verzekeringsmaatschappij weigeren om een claim uit te keren, als bij een bedrijfsongeval blijkt dat het bedrijf geen RI&E heeft uitgevoerd en er onvoldoende maatregelen zijn genomen om de risico’s af te dekken. Hieronder vindt u daarom belangrijke informatie over de regelgeving omtrent RI&E’s.

Wat is een RI&E?

Een RI&E bestaat uit twee onderdelen; een inventarisatie van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s in uw bedrijf en een plan van aanpak voor het oplossen ervan. Hiermee kunnen bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk worden ingeperkt.

Hoe voer ik een RI&E uit?

Een RI&E kunt u zelf uitvoeren, maar u kunt dit ook laten doen door een veiligheidsexpert van Defibrion of één van haar partners. We voeren niet alleen een RI&E uit maar voorzien u ook van een bijbehorend plan van aanpak. Zo weet u zeker dat u aan de wet- en regelgeving voldoet.

Is controle van de RI&E verplicht?

Of controle verplicht is hangt af van een aantal zaken. Voor organisaties die minder dan 25 werknemers hebben én gebruik kunnen maken van een branche-erkend RI&E instrument, volstaat het als er jaarlijks een RI&E wordt uitgevoerd en de daaruit voortkomende maatregelen worden genomen. Deze dient wel volgens de richtlijnen te worden uitgevoerd, maar hoeft niet te worden gecontroleerd door een externe partij. In alle andere gevallen geldt dat de RI&E door een gecertificeerde ARBO-dienst/deskundige moet worden getoetst.

Een verbanddoos moet compleet zijn om eerste hulp te kunnen bieden. In de praktijk wordt een verbanddoos vaak één keer per jaar gecontroleerd, schoongemaakt en bijgevuld. Ook moeten dan de artikelen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken worden vervangen.

Defibrion biedt verschillende mogelijkheden voor het onderhoud aan uw verbanddozen. Vaak wordt dit gecombineerd met een onderhoudsbezoek voor andere veiligheidsmiddelen, zoals brandblussers of een AED.

Het is niet wettelijk in de Arbowet vastgesteld hoeveel verbanddozen er aanwezig moeten zijn. Echter, staat wel vermeld dat er bij een ongeval binnen 3 minuten hulp moet kunnen worden geboden. In de praktijk komt dit erop neer dat een verbanddoos binnen 30 seconden te bereiken moet zijn. Hoeveel verbanddozen er uiteindelijk geplaatst moeten worden, is afhankelijk van de omvang, bezetting en het aantal verdiepingen van een organisatie. Dit exacte aantal wordt dan ook in een RI&E bepaald.

Ja. Reanimatie vormt een onderdeel van de BHV-cursus en kan de BHV-cursus daarom niet vervangen. In de praktijk zijn er op het werk meer noodsituaties dan alleen een hartstilstand. Hiernaast vervagen kennis en vaardigheden snel. Daarom is jaarlijkse herhaling noodzakelijk.

Heb je vragen?

Voor een snel antwoord op je vraag kun je telefonisch contact met ons opnemen. Of laat je gegevens achter via het formulier.

Neem contact met ons op

Contactformulier NL